Melontareitit

Saimaalta löytyy upeita reittejä myös melojille. Sekä aloittelevat, että kokeneemmatkin melojat pääsevät seikkailemaan useille eri reiteille järviin ja kapeikkoihin. Voit tutustua näihin alueisiin itsenäisesti, mutta oppaan kanssa pääset parhaaseen tunnelmaan. Pien-Saimaa sopii erittäin hyvin päivämelontaretkien kohteeksi ja tämän reitin varrella onkin useita rantautumispaikkoja. Saimaa on siitä ystävällinen melontaympäristö, että sieltä löytyy useita eri rantautumispaikkoja tauon pitämiseen. Ruuhonsarvet on vierasvenesatama, jossa voit grillata ja saunoa ja nauttia luonnon rauhasta. Rastiniemessä on uimaranta ja nuotiopaikka. Ilkonsaari koostuu kahdesta retkisatamasta. Satamosaaressa on puolestaan sauna ja grilli. Ruohosaaresta löytyvät laavu, nuotio sekä hiekkaranta. Karhusaaressa taas on laavu ja tulisija. Joten kaikille löytyy kyllä jotain.

Melontareitit tuovat sinut lähelle luontoa

Jos rakastat ulkoilua, voit harrastaa melomista ja retkeilyä Uudellamaallakin. Tuntemattomia reittejä varten ovat kartat. Melontakartta valottaa reittejä Uudellamaalla aina helposta keskivaikeaan. Reittien pituudet vaihtelevat 5-70 kilometrin välillä. Joillakin reiteillä tulee vietettyä useampi päivä, kuten esimerkiksi Helsinki – Porvoon merimelontareitillä. Reitti on keskivaikea ja kestää noin 1-5 päivää. Kyseinen reitti ei sovi aivan sea_kayakaloittelijoille, ja sääolosuhteet tulee ottaa huomioon, koska ne voivat tehdä helposta reitistä yhtäkkiä vaikean. Mäntsälä – Porvoo reitti on myös keskivaikea, mutta pääset tutustumaan Mustijokea reunustavaan maalaismaisemaan aivan uudella tavalla. Tämä reitti sopii hyvin koko perheen päivämelontaan. Muistakaa kuitenkin tutustua reittiin ennen kuin lähdette melomaan, jotta voitte varmistua omista taidoista ja kunnosta eri reittiosuuksia varten. Helpoimman melontareitin tarjoaa Lohjanjärvi. Ympärillä on rikas ja monipuolinen luonto sekä runsaat lehdot. Reitillä on useita järviä ja paljon suojaisia jokisuistoja. Lohjanjärvi sopii hyvin viikonloppuretkiin ja myös muutaman tunnin kestoisiin kokeiluretkiin. Joten jos luonto on lähellä sydäntä, ja haluat nauttia rauhasta, kannattaa melontaa harkita harrastukseksi. Se on upea tapa kohda luonto aivan uudella tasolla.

Wanha Witosen melontareitti sopii kaikille

Wanha Witonen on melontareitti, joka sopii kaikenkuntoisille ja -ikäisille melojille sekä soutajille. Kuitenkin ennenkuin lähdetään seikkailemaan reitille, kannattaa harjoitella rauhallisilla järviosuuksilla ensin. Koskia ympäröivät helpot ja lyhyet kantoreitit, joiden avulla voi välttää koskenlaskut mikäli ne eivät ole sinun juttusi. Vedenkorkeus kun saa koskien luonteet vaihtelemaan suuresti. Tulvien aikana ne ovat vauhdikkaita, kun taas kesäisin ne ovat rauhallisia virtapaikkoja. Wanha Witonen alkaa Petäjävedeltä ja ulottuu Arvajalle asti. Reitin varrella on erämaaluontoa ja kulttuurimaisemaa, josta voi nauttia retken aikana. Tämä reitti koostuu pienistä järvistä, koskista ja joista. Reitin kokonaisuuspituus on 75 kilometriä, mutta sinun ei tarvitse mennä koko melontareittiä läpi. Reitin varrella on useita lyhyempiä osuuksia, joista voi nauttia kaikessa rauhassa. Tiesitkö muuten, että Wanhan Witosen melontareitillä on hauska tarina? Sanotaan, että reitti on saanut nimensä vuonna 1909 käyttöönotetusta viidenmarkan setelistä, jonka on suunnitellut Eliel Saarinen. Setelissä oleva järvimaisema on maalattu Rasuanniemestä. Kuka olisi uskonut, että nimellä on tekemistä vanhan ajan markkojen kanssa?