Haaveiletko kajakin ostosta lainarahalla? Muista kilpailuttaa lainat!

Oma kajakki on monen soutajan haave. Vaikka edullisimmillaan uuden kajakin saa jopa alle 200 eurolla, useimmat laadukkaat kajakit maksavat reilusti yli tuhat euroa. Kajakin valinnassa myös hinta näyttelee merkittävää osaa, ja varsinkin silloin, jos budjetti on rajallinen. Monet liikkeet tarjoavat kajakkeja myös kätevillä osamaksusopimuksilla, mutta osamaksusopimusten kulut voivat nousta yllättävän suuriksi. Toisaalta taas uuden kajakin ostaminen kertamaksulla saattaa tuoda monen lompakkoon liian suuren loven, jolloin muita rahoitusvaihtoehtoja on syytä harkita.

Kajakin osto kulutusluotolla

Yksi kätevä tapa rahoittaa uuden kajakin osto on lainan hakeminen. Yleisin lainatyyppi kajakin ostamiseen on kulutusluotto. Kulutusluotto voi olla joko kertaluonteinen tai jatkuva joustoluotto, mutta kajakin tapauksessa kätevin vaihtoehto lienee kertaluonteinen kulutusluotto, jolla voit maksaa kajakin kertamaksulla liikkeessä.

Kulutusluottoa haetaan nimensä mukaisesti kulutukseen. Kulutusluotto sopii hieman suurempiin kertaluonteisiin hankintoihin, kuten auton, veneen, moottorikelkan tai tässä tapauksessa kajakin ostoon. Kulutusluoton etuna on se, että voit maksaa kajakin liikkeessä kerralla pois ja keskittyä yksinkertaisesti lyhentämään luottoa. Vaikka toisinaan liikkeiden tarjoamat osamaksusopimukset voivat vaikuttaa houkuttelevilta tarjouksilta, näihin sopimuksiin saattaa liittyä erittäin kalliita lisäkuluja – esimerkiksi sopimuksen avaamisesta saatetaan laskuttaa jopa useamman sadan euron arvoinen avausmaksu. Jos taas harkitset kajakin ostoa luottokortilla, selvitä tarkkaan, millaisia kuluja ostoksen pilkkomisesta osiin on, sillä monissa luottokorteissa luoton todellinen vuosikorko voi olla yllättävän korkea.

Kulutusluoton hakeminen ja kilpailuttaminen verkossa

Kun haet kulutusluottoa verkossa, näet helposti kaikki tulevaan lainaasi liittyvät kulut. Lainan hakemisessa kannattaakin kiinnittää huomiota nimenomaan lainan todelliseen vuosikorkoon, sillä tämän avulla pystyt selvittämään, mitä muita kuluja lainaan liittyy nimelliskoron lisäksi, joita suurin osa osamaksusopimuksista mainostaa ottamatta huomioon lainan muita kustannuksia, kuten aikaisemmin mainittua avausmaksua tai esimerkiksi tilinhoitokuluja, joita veloitetaan yleensä kuukausittain ja niin pitkään, kunnes olet maksanut lainan pois.

Vaikka kulutusluottoon liittyy myös lisäkustannuksia, tärkeintä on selvittää, mikä pankki tai rahoituslaitos tarjoaa kaikkein edullisimmalla korolla ja alhaisimmilla kuluilla varustettua lainaa. Paras tapa edullisimman kulutusluoton löytämiseksi piilee lainojen kilpailuttamisessa.

Rahalaitos on monille televisiostakin tuttu lainojen kilpailutukseen erikoistunut verkkopalvelu, jonka sivuilla voit kilpailuttaa myös kajakin ostoon tarkoitetut kulutusluotot. Lainapalvelu vertailee puolestasi lainatarjoukset jopa kymmenien eri pankkien ja rahoituslaitosten kesken, ja kokoaa parhaat tarjoukset selkeään taulukkoon, josta näet kätevästi myönnetyn lainasumman, hakemaasi laina-aikaa ja lainasummaa vastaavan kuukausierän, nimelliskoron ja muut lainakulut. Lainahakemuksen täyttäminen Rahalaitoksen sivuilla on ilmaista, joten täytä hakemus jo tänään ja kilpailuta lainat vain muutamassa minuutissa.

Kulutusluottojen kilpailuttaminen tarkoittaa siis sitä, että vertailet keskenään useita eri lainatarjouksia. Koska kilpailu lainamarkkinoilla on kovaa, monet pankit ja rahoituslaitokset ovat parantaneet korkotasoaan pysyäkseen mukana kilpailussa.

Toimijoita alalla on kuitenkin monia ja tästä syystä on tärkeää selvittää, mistä edullisinta lainaa on mahdollista löytää. Kun sopiva lainatarjous on löytynyt, voit hyväksyä tarjouksen ja allekirjoittaa lainasopimuksen kätevästi verkossa. Koska lainahakemuksia käsitellään jatkuvasti, voit saada lainarahat tilillesi jopa saman vuorokauden sisällä. Tästä syystä verkossa haettava kulutusluotto tarjoaa nopean rahoitusvaihtoehdon esimerkiksi silloin, jos löydät unelmiesi kajakin tarjoushintaan. Näin voit kilpailuttaa ja hakea lainaa vain muutamassa minuutissa, ja lainarahojen siirron jälkeen ostaa kajakin hyvissä ajoin ennen kuin tarjous loppuu.