Kajakkireissulle kesälomalla

Monet nauttivat satunnaisesta melomisesta järvellä tai merellä, mutta miltä tuntuisi kajakoida joka päivä uusissa maisemissa? Kajakilla voi hyvin lähteä pidempään reissuun, joten jos seuraavan loman suunnitelmat ovat vielä auki, kannattaa harkita kajakointilomaa. Suomen vesistöissä kajakilla pääsee kulkemaan satoja kilometrejä koska niin monet järvet ovat kytköksissä toisiinsa. Suurimmat järvet kuten Saimaa tarjoaa upeita kajakointimaisemia.

Merellä voi myös kulkea retkikajakilla, tosin rannikoilta kauemmaksi lähteminen on vain kokeneille melojille. Mutta rannikkoa seuraaminen on hyvillä keleillä turvallista. Monilla Välimeren saarilla voi tehdä ohjattuja monen päivän kajakkireissuja, ja kokeneet kajakoijat voivat toki suunnitella omat matkansa. Euroopassa pidempiä kajakkimatkoja voi tehdä jokia pitkin. Esimerkiksi Tsekeissä on mahdollista kulkea pitkiä matkoja jokea pitkin kajakilla ja yöpyä kaupungeissa, jolloin ei ole edes pakko kuljettaa telttaa mukana.

Mitä pakata reissuun mukaan

Yleisesti ottaen pidemmälle kajakkimatkalle täytyy ottaa majapaikka mukaan. Pieni retkiteltta, makuupussi ja makuualusta riittää. Riippuu itsestä, mitä reissussa haluaa syödä, mutta monet kaipaavat lämmintä ruokaa ja juomaa. Retkikeitin ja kattila sekä veitsi, lusikka ja kulho käytännössä riittävät monenlaiseen kokkaamiseen. Eikä pidä unohtaa suolaa ja pientä öljypulloa, ja vaikkapa yhtä maustekastiketta.

Kajakointiin tottumaton saattaa kuvitella että kajakki kierähtää helposti ympäri ja kaikki matkatavarat kastuvat. Mutta ensinnäkin, kajakkeja on monia eri tyyppisiä ja aloittelijoille tarkoitetut kajakit eivät kiepsahda juuri millään. Toisekseen, tavarat pakataan vedenkestävään tynnyriin, joten vaikka sataisi tai kajakki kaatuisi, tavarat pysyvät kuivina. Vedenkestävä reppu tai kassi on hyvä matkavaruste yleensäkin, joten jos vedelle herkät tarpeet pakataan sinne ja sitten tynnyriin, kastumisen vaara voidaan välttää.

Nykyisin monet meistä pystyvät lomailemaan töiden ohessa koska työt voi tehdä etänä, ja jotkut joutuvat tekemään töitä myös lomalla. Mikään ei estä yhdistämästä kajakkireissua ja työntekoa. Esimerkiksi Macbook Pro on todella kestävä kannettava tietokone, joka kulkee helposti mukana kajakissa. Akun kesto Macbook Pro:ssa on niin erinomainen, ettei koneen lataamisesta tarvitse huolehtia kovin usein.

Melomiseen valmistautuminen

Parin tunnin kajakointi silloin tällöin on helppoa, mutta kun kajakoidaan joka päivä, se saattaa käydä raskaaksi. Jos suunnitelmissa on pidempi matka, kannattaa sitä varten treenata melomalla ainakin kerran viikossa. Eikä olisi pahitteeksi testata meloa monta tuntia päivässä muutaman päivän ajan jotta saa käsityksen siitä kestääkö kroppa tai tulevatko kädet rakoille. Mutta kajakkireissun pituutta voi myös aina muokata sen mukaan paljonko jaksaa, koska kukaan ei pakota kulkemaan kymmeniä kilometrejä päivässä. Ja jos oma kunto todella huolestuttaa, on olemassa myös moottoroituja kajakkeja. Sitten vaan teltta, Macbook Pro ja muut varusteet kokoon ja vesille!