Ensimmäistä kertaa kajakilla vesille? Näin valmistaudut oikein!

Kajakilla melonta on monelle uusi laji. Onneksi se ei vaadi huippukuntoa taikka ammattimaista osaamista, sillä myös täysin untuvikko voi lähteä turvallisesti vesille tietysti aina silloin, kun mukana on joku, joka osaa opastaa kajakin käytössä. Yksin ei koskaan tulisi lähteä vesille, sillä hätätilanteessa avun tulee olla lähellä. Kajakkia on suhteellisen helppoa ohjata ja aluksi riittää, että osaa meloa. Kajakilla melonta eroaa kuitenkin hieman perinteisestä veneilystä, joten siihen kannattaa varustautua hieman eri tavalla.

Pukeutuminen

Oli kyseessä sitten lyhyt tai pitempi reissu, melontaan kannattaa aina pukeutua niin, kuin jossain vaiheessa matkaa joutuisi veden varaan. Vaikka kajakki ei onneksi aivan jokaisesta aallosta kaadu, on todennäköisempää, että veden varaan joudutaan kajakilla, kuin esimerkiksi tavallisella veneellä. Kuten aina vesillä liikuttaessa, melontaliivi on pukeutumisen ehdoton ykkönen, eikä sitä saa jättää pois missään tilanteessa. Liivit tulee aina sijoittaa muiden vaatteiden päälle. Mukaan kannattaa myös varata varavaatteet, jos käy niin hassusti, että kajakki kaatuu. Älä ota vesille mukaan puhelinta tai muita arvoesineitä, ellei sinulla ole vesitiivistä varustepussia, jonne voit varavaatteiden lisäksi sujauttaa muut arvotavarat.

Pukeudu melontaretkeen lämpimästi, vaikka ulkona olisi lämmin. Kastuminen ja hieman kovempi tuuli voivat nimittäin yllättäen tehdä matkasta varsin jäätävän. Varaa mukaan myös hattu tai lippalakki ja aurinkolasit, jos aurinko paistaa. Paljaat kädet tulisi rasvata aurinkovoiteella, sillä vesi heijastaa auringonvaloa tuplasti ja iho voi palaa, vaikka aurinko ei tuntuisikaan polttavalta. Silmälasien tilalle kannattaa varata monitehopiilolinssit, jotta kostuneita tai huurteisia laseja ei tarvitse pysähtyä jokaisessa mutkassa putsaamaan ja näkökenttä pysyy aina tarkkana. Piilolinssit voivat osoittautua kätevämmiksi myös veden varaan joutuessa, jolloin veteen tippuneita laseja ei sen kummemmin tarvitse etsiä.

Sää, reitti ja turvallisuus

Pukeutuminen riippuu paljolti vallitsevasta säästä ja siksi sääkarttaa kannattaakin seurata jo muutamaa päivää ennen ja vielä samana aamunakin hyvin tarkkaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että melottaessa tuuli ja veden virtaukset voivat vaikuttaa huomattavasti kajakin suorituskykyyn; kuten kaikki jo tietävät, melonta vastatuuleen on raskasta, mutta kajakilla liikuttaessa vastatuulta kinkkisempi tapaus on voimakas sivutuuli, joka voi ääritapauksissa kaataa kajakin. Todella kovassa tuulessa ei siis kannata lähteä vesille, mutta heikko tuuli ei kajakilla etenemistä haittaa, vaikkakin, kuten yllä jo mainittiin, aina kannattaa toki varautua siihen, että kastutaan!

Sään lisäksi melojan kannattaa aina ottaa valmistautumisessaan huomioon reitin pituus. Jos kyseessä on lähirannalla harjoittelu, ei mukaan tarvitse ottaa syötävää ja lämpimällä säällä vesipullo riittää nestetasapainon ylläpitämiseen. Jos kyseessä on jo muutaman kerran vesillä liikkunut meloja ja normaalia pitempi reitti, liikunnan lomassa tulisi nesteytyksen lisäksi huolehtia energiasta. Muutaman tunnin melontaretkelle riittää esimerkiksi energiapatukka, pitemmille retkille energiaa kannattaa tankata runsaasti jo ennen vesille lähtöä. Loistavia hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi tumma leipä, peruna, pasta, riisit ja keksit.

Vaikka yllä listattujen neuvojen avulla pääsee jo pitkälle, tulisi vedellä liikkumiseen valmistautua aina perinpohjaisesti. Aloitteleva ja kokematon meloja voi käytöksellään aiheuttaa vaaratilanteita sekä itselleen että muille, ja siksi oppaan neuvoja ja käskyjä tulisi aina noudattaa. Kohtalaisella uimataidolla, rauhallisuudella ja selvällä päällä pääsee onneksi jo pitkälle!