Kajakkiretkelle pukeutuminen säässä kuin säässä – poimi parhaat vinkit
Oikeanlaisella vaatetuksella on valtava merkitys kajakkiretkelle lähdettäessä. Kehno pukeutuminen voi pilata muuten lupaavalta vaikuttavan melontaretken, sillä kukapa haluaisi meloa kylmästä ja kosteudesta hytisten. Vaarana on pahimmillaan jopa hypotermia, joten pukeutumisessa on kyse mukavuuden lisäksi myös terveydestä.
Etenkin jos kajakkimelonta on vielä itselle uusi harrastus, saattaa pukeutuminen aiheuttaa päänvaivaa. Sääolosuhteet etenkin Suomessa vaihtelevat paljonkin, joten vaatetukselta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Urheilukaupat ovat täynnä erilaisia kajakkimelontaan soveltuvia vaatteita, mutta tästä huolimatta voi olla vaikeaa valita juuri itselle sopivimpia vaihtoehtoja. Etenkin aloittelijat voivatkin hyötyä alla listatuista vinkeistä kajakkiretkelle valmistautuessaan.
Pukeudu sään mukaan
Säänmukainen pukeutuminen voi kuulostaa vinkkinä itsestäänselvältä, mutta etenkin kajakkimelonnassa sen tärkeys korostuu. Mikäli kohdalle osuu yhtäkkiä äkillinen sadekuuro, ei kajakilla pääse noin vain takaisin rantaan ja sateensuojaan. Vaikka kyseessä olisikin poutapäivä, kannattaa ennen melomaan lähtemistä vilkaista säätiedotus mahdollisten yllätysten varalta. Mikäli sää on lämmin, mutta luvassa saattaa olla tihkusadetta, ei ole lainkaan pahitteeksi varustautua myös vedenpitävällä takilla. Usein vesistöalueilla tuulee keskimääräistä enemmän, jolloin ilmakin tuntuu viileämmältä. Tuulenpitävä vaatetus on kajakkimelojien keskuudessa suosittu valinta – ja syystäkin.
Huomioi liikunnan vaativuus
Se, mikä urheiluvaate sopii mihinkin tilanteeseen, riippuu suuresti muun muassa siitä, minkä tyyppistä melontaa aikoo harrastaa. Pitkät melontamatkat retkikajakissa edellyttävät hyvinkin erilaista pukeutumista kuin hupimelonta rannan tuntumassa tai vaikkapa intensiivinen koskimelonta. Kajakkimelonta on fyysinen harrastus, mutta siihenkin liittyy hyvinkin erilaisia tasoja, joista osa on fyysisesti vaativampia kuin toiset. Esimerkiksi koskimelontaan kuuluu olennaisena osana lyhyitä intensiivisiä melontasessioita, joita seuraavat tauot. Tällöin hikoilu on voimakkaampaa, mikä puolestaan sitoo kosteutta vaatteiden sisälle ja saattaa viilentää kehoa, ellei iho pääse hengittämään. Näin ollen onkin järkevää pohtia jo etukäteen, kuinka vaativalle kajakkiretkelle on lähdössä, ja valita vaatetus sen mukaan. Mikäli on lähdössä lyhyelle melontaretkelle, joka ei vaadi juurikaan fyysistä ponnistelua, saattavat aivan tavalliset urheiluvaatteet olla riittävä varustus.
Millaiset jalkineet sopivat melontaan?
Tyypillisesti kajakkimelojat valitsevat jalkaansa joko nopeasti kuivuvat ja kestävistä materiaaleista kuten nylonista tai polyuretaanista valmistetut kengät tai vaihtoehtoisesti neopreenivalmisteiset saappaat. Mikäli melontaa harrastaa aivan aloittelijatasolla, ei tietenkään ole heti alkuun tarvetta panostaa huipputason jalkineisiin, vaan mukavilla lenkkitossuillakin pärjää jo pitkälle. Jos on kuitenkin lähdössä melomaan viileämmällä kelillä, on vaarana nopeasti jalkojen kylmettyminen. Lämpimät villasukat ja vedenpitävät kengät ovat tällöin äärettömän hyvä valinta. Kajakkimelojan on hyvä kiinnittää huomiota myös kenkien pitävyyteen, sillä kajakkiin siirryttäessä ja sieltä pois noustessa pinnat voivat olla hyvinkin liukkaita.
Talvimelonta edellyttää kunnollista varustusta
Vaikka monet melovatkin kaikkein mieluiten lämpimällä säällä, harrastavat monet kajakkimelontaa myös esimerkiksi loppusyksystä tai talvellakin, jolloin ilma on huomattavasti kylmempää. Talviset maisemat ja osittain jäätyneet järvet tai meri tarjoavat upeita maisemia ihailtavaksi, mutta yhtä lailla talvimelontaan liittyy haasteita, joihin on syytä valmistautua ennen melomaan lähtemistä. Veden lämpötilasta riippuen jo lyhyet kajakissa vietetyt ajat saavat melojan helposti hytisemään, ellei yllä ole asianmukaista vaatetusta.
Talvimelontaan monet melojat valitsevat ylleen yhdistelmän, joka muodostuu vedenpitävästä ulkokerroksesta kuten takista ja housuista, sekä laadukkaasta lämpökerrastosta, joka pitää kehon lämpimänä kylmälläkin säällä. Merinovilla on aktiiviliikkujien keskuudessa yksi suosituimmista materiaaleista, sillä se on kevyttä, kutisematonta ja pitää taatusti lämpimänä. Lämpimässä asussa meloja voi nauttia melomisen riemusta tuntematta oloaan millään tavalla epämukavaksi.