Kanootti vai kajakki
Oletko oikea erämaan matkailija? Tykkäätkö melomisesta ja rauhallisesta menosta? Kenties kalastat ja tykkäät kruisailla jokia pitkin luonnosta nauttien. Kanootti on hyvin yksinkertainen ja miellyttävä kulkupeli. Sitä melotaan yksilapaisella melalla. Alunperin kanootti on tarkoitettu joille ja järville, joissa sitä on käytetty ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen. Se on tukeva ja sopii erittäin hyvin myös aloittelijoille. Entäs kajakki sitten? Kanootti ja kajakki ovat osittain synonyymeja. Kajakki nimittäin on kannellinen kanootti. Kajakki on enemmänkin tarkoitettu arktisille vesille metsästykseen ja kalastukseen. Kajakkeja löytyy myös kilpailuihin, kuntoiluun ja retkeilyyn. Kanootit taas mielletään enemmänkin aloittelijoille. Joten minkä sinä valitsisit?
Tekniikka ja turvallisuus tutuksi peruskurssin avulla
Peruskurssi kannattaa suorittaa ennen vesille lähtöä, ettei pääse tapahtumaan vahinkoa retken tai harrastuksen parissa. Kajakin kiikkeryyden takia voi olla hyvä myös tutustua siihen, miten pääsee taas oikomaan itsensä, jos kajakki pyörähtää ympäri. Melontakurssit on hyvä tapa myös päästä melonnassa alkuun. Kurssit auttavat sinua pääsemään eroon pystyssä pysymisen pelosta. Koska ihmiset ovat maapallon päällä elelleet jo niin kauan, ei välttämättä kaikki luonnostaan osaa meloa. Kajakit ja kanootit yleensä pidetään ulkopuolisena esineenä, mikä voi tuottaa pienimuotoisia vaikeuksia melonnan oppimisessa. Mutta mitä enemmän sitä harjoittelee sitä paremmaksi sitä tulee, ja sitä vauhdikkaammin sillä pääsee eteenpäin! Melonta on kaikille erilainen kokemus. Muutamille se voi olla fyysinen harjoitus, joillekin se voi olla enemmänkin filosofinen ulottuvuus. Jotkut saattavat verrata melontaa itämaisiin budo-lajeihin tai jopa joogaan. Jotkut ihmiset ovat myös verranneet melontaa sauvakävelyyn ja kestävyysjuoksuun. Jos pidät hiihtämisestä, voi melonta olla vaihtoehto korvaamaan sen. Kun kuitenkin lähdet vesille, muista ottaa oikeat melontavarusteet. Pakollisiin melontavarusteisiin kuuluu melat, melontaliivit sekä tietysti kajakkiin aukkopeite. Koskessa meloessa tarvitaan myös ehdottomasti kypärä.
Kanootti sopii aloittelijalle ja kalastajille
Kanootti on noin viisi metriä pitkä ja 90 senttiä leveä, tasapohjainen ja tukeva menopeli. Sillä voi myös surffata merellä, mutta mieluiten rannikon tuntumassa. Kanoottiin on helppo astua ja sieltä on helppo myös poistua. Jos omistat kanootin ja olet lähdössä retkelle, pakkaat sen kätevästi mukaan auton katolle. Avokanootit ovat erinomaisia retkeilyihin, joki- ja koskimelontaan. Kanoottia ohjataan yksilapaisella melalla. Kanootin vahvuuksia ovat monipuolisuus, käyttömukavuus sekä niiden suuri kantavuus. Pystyt kehittämään omaa melontaasi myös kanootilla liikkuessa, ihan samalla tavalla kuin kajakissakin. Jos avokanootti ei sano sinulle mitään, mutta kenties termi intiaanikanootti niin tiedä, että kyseinen nimitys juontaa amerikan alkuperäiskansoilta. Koska kanootti on tukeva ja sen kantavuus on hyvä, voi siihen huoletta pakata mukaan tavaraa. Reput, teltat, rinkat ja muut kulkeutuvat kätevästi yhdeltä retkipaikalta toiselle. Kanoottiin voi ottaa mukaan myös ongen tai virvelin jos satut olemaan kalastusmiehiä. Saat näin pyydystettyä itsellesi ja retkikunnalle päivällistä. Ole kuitenkin varovainen kun taistelet kalaa kanoottiin ylös, jotta et keikahda nurin. Ulkoilessa kannattaa muutenkin pitää huolta turvallisuudestaan.