Melontakurssit

Jos olet kova melomaan ja nautit luonnon rauhasta kajakilla edetessä, sinun kannattaa opetella melonnan perustaidot. Perustaitoihin liittyy muun muassa eskimokäännöksen oppiminen. eskimokäännös on vaativa temppu, sillä sen joutuu suorittamaan pää veden alla. Se on kuitenkin teknisesti hyvin yksinkertainen temppu. Sen oppii kuka tahansa – jotkut nopeammin, jotkut hitaammin. Harjoittelun avulla se voi pelastaa sinut kiperästäkin tilanteesta. Kursseilla opit tarvittavan tekniikan turvallisessa ympäristössä. Opit pidättämään hengitystä veden alla, oikean lantioliikkeen, miten uidaan kajakin sisällä istuen ja muuta hyödyllistä. Mutta kuten kaikkea uutta opittavaa, myös eskimokäännöstä tulee harjoitella usein ja riittävästi. Vain harjoittelemalla saat oikean tuntuman käännökseen ja pystyt varmemmin suorittamaan eskimokäännöksen, jos kajakkisi sattuisi kaatumaan. Tästä huolimatta voi olla hetkiä, jolloin joudut kaikesta harjoittelusta ja tiedosta huolimatta uimaan.

Kajakki on hyvä menopeli eräretkillä

Portrait of happy senior paddling kayak in the lake with man supporting from behind. Mature couple enjoying a day at the lake.

Peruskajakki on noin 2,5-3,5 metriä pitkä ja noin 60-65 senttiä leveä. Se on suhteellisen kevyt kannettava, ja kajakin tilavuus on tyypillisesti jotakuinkin 250 litraa. Tämä peruskajakki sopiikin erittäin hyvin kotimaisiin koskiin ja viikonloppuretkeilyyn. Ulkoilu ja eräretket ovat monille ihmisille tapa päästä eroon kaupungin stressaavasta arjesta. Monille melonta on miellyttävä harrastus, josta nautitaan yksin, yhdessä kavereiden tai perheen kanssa. Vaelluksille voidaan ottaa mukaan oma kajakki ja edetä vesillä leppoisasti. Vaelluksille ja muille eräretkille kannattaa varustautua oikein. Jos kyse on vain patikkamatkasta, joka huipentuu kajakkimatkaan koskea pitkin, et välttämättä tarvitse suuria reppuja tai rinkkoja mukaasi. Kaikissa koskikajakeissa pitäisi suositusten mukaan olla myös levymäinen jalkatuki, joka estää sinun jalkojasi lipsumasta kajakin keulaan. Hyvät kengät antavat vielä ylimääräistä pitoa tässäkin. Älä siis aikaile, vaan hanki kaikki kengät netistä jokaiseen tarpeeseen elämysmatkaasi ajatellen. Muita hyviä varusteita, jotka kannattaa pitää korvan takana, on kajakkiin sopiva räikkäpenkki, pehmustetut reisituet ja lantiotoppaukset. Kysy kuitenkin asiantuntijalta, joka pystyy auttamaan sinua valitsemaan omiin tarpeisiisi sopivan menopelin.

Elämysmatkat ja safarit porukalla tai yksin

Kun ensin osataan kaikki tarpeellinen, kuten eskimokäännökset ja muut tavat pysyä varmasti pinnalla, voidaan lähteä melomaan pitkin jokia ja järviä. melonta voi olla tulevaisuuden elämysmatkailuvaltti, koska pääset kosketuksiin luonnon kanssa aivan uudella tavalla. Kaupungistumisen takia luontoon pääseminen tulee olemaan monille omanlaisensa elämys. Arjen huolet ja stressi lipuvat ohi virtaavan veden mukana menojaan, kun kajakki lipuu pinnan halki eteenpäin. Pääset lataamaan patterisi luontoäidin helmassa, täyttämään keuhkosi puhtaalla ilmalla ja ehkä jopa näkemään jonkin metsänelävän. Jos et halua lähteä yksin matkaan, voit aina osallistua safarille ja ottaa kaverisi tai perheesi mukaan. Esimerkiksi Tiilikanjoella Älänteellä on melontasafari, jolle voivat osallistua niin aikuiset kuin lapsetkin. Nurmijoella taas on mahdollisuus osallistua koskimelontaan. Koskimelonta on toki tarkoitettu vain aikuisille. Safarien pituudet vaihtelevat parista tunnista aina kuuteen tuntiin asti. Se on mukava muiden kanssa jaettava hetki ulkona. Perheet ja ystäväporukat saavat nauttia toistensa seurasta, ja ovathan elämysmatkat mukavia muisteltavia sitten myöhemmin kotona. Joten jos kiinnostusta löytyy ja luonto viehättää, niin ei muuta kuin matkaan!