Opas oikeanlaiseen vaatetukseen vesillä
Kajakiksi kutsutaan kapeaa perinteisen veneen tapaista virtaviivaista vesikulkuneuvoa. Lajia tuntemattomat saattavat sekoittaa kajakin helposti kanoottiin, mutta näillä kahdella on kuitenkin eronsa. Molemmat kulkuneuvot ovat erittäin kevyitä veneitä, joita voidaan soutaa niin järvessä, merellä kuin joellakin. Muista veneistä poiketen kajakeissa ja kanooteissa ei käytetä koskaan moottoria, vaan niitä kuljetetaan aina käsivoimin.
Kanootit ovat rakenteeltaan hiukan vankempia kuin kajakit ja sopivat erinomaisesti usean ihmisten kuljettamiseen. Kajakit taas ovat kevyempiä ja virtaviivaisempia, ja kajakkia soudetaan usein pelkästään yhden melojan toimesta. Siinä missä kanoottia käytetään paljon luontoaktiviteeteissa, kajakki soveltuu paremmin nopeampaan liikkumiseen vesillä. Kuten esimerkiksi kilpamelontaan ja koskimelontaan. Lisäksi kanootissa meloja istuu joko penkillä tai polvillaan, kajakissa puolestaan istutaan veneen pohjalla jalat suorina ja eteenpäin ojennettuina.
Ennen aikaan sekä kajakki että kanootti olivat erittäin tärkeitä liikkumisvälineitä kuljettaessa paikasta toiseen. Etenkin inuiittien ja muiden kylmien alueiden, sekä Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden keskuudessa. Sana kajakki tuleekin grönlantilaisten alkuperäisasukkaiden sanasta “qajaq”. Kajakilla liikkuminen on tänä päivänä varsin suosittu harrastus ja sitä käytetään myös kalastamiseen ja urheiluun. Kuten missä tahansa luonnossa harrastettavassa lajissa, myös kajakilla liikuttaessa kannattaa varautua oikeanlaisella vaatetuksella, sillä vääränlainen vaatetus saattaa helposti pilata erinomaisesti alkaneen kajakkimatkan. Seuraavaksi listaamme muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon kajakkimatkaan valmistautuessa.
Oli kyseessä sitten oma kesämökin ranta tai ulkomaan matka vaikkapa Kanadan, Norjan tai Yhdysvaltojen upeisiin melontamaisemiin, ennen vesille lähtöä on aina tärkeää tarkistaa vallitseva säätila. Me suomalaiset olemme tottuneet kylmään ilmastoon, joten osaamme varustautua varsin erinomaisesti viileämmällä säällä vesillä liikkumiseen. Mutta lämpimälläkin säällä on erittäin tärkeää huomioida varsinkin tuulen ja sateen mahdollisuus. Pitkähihainen paita ja kokopitkät housut voivat olla tällöin hyvä vaihtoehto, etenkin jos tuuli on kova. Kovalla tuulella kajakilla liikuttaessa melojan kädet ja alavartalo kastuvat lähes varmasti ja varsinkin paikallaan pysyvät jalat kylmettyvät helposti.
Kuumalla säällä monelle saattaisi tulla mieleen lähteä vesille pelkissä sandaaleissa, mutta kajakilla liikuttaessa sandaalit ovat erittäin huono valinta jaloille. Huolehdi siis, että jalkaan eksyvät vedenpitävät umpinaiset kengät. Kesällä ei kannata Suomen järvimaisemissakaan unohtaa aurinkorasvaa, sillä vesi heijastaa UV-säteilyä jopa kaksinkertaisen määrän tavalliseen maaperään verrattuna. Pilvisellä säälläkin lähes 80 prosenttia auringon säteilystä läpäisee pilvikerroksen.
Myös pään peittäminen hatulla tai lippalakilla voi olla hyvä idea auringonpistoksen ja pahoinvoinnin välttämiseksi. Mikäli vesistölle lähdetään nuorison kanssa, kannattaa pitää huoli siitä, että myös heidän varustuksensa on asianmukainen. Moni nuori ei rusketusta havitellessaan välttämättä ymmärrä, että bikinit tai pelkät uimashortsit eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto pidemmillä kajakkimatkoilla. Valikoivallekin nuorelle löytyy kätevästi https://kidsbrandstore.fi/ -sivustolta laadukkaita ja tyylikkäitä merkkivaatteita.
Kylmällä säällä
Vaikka kajakilla liikkuminen on suosituinta kesäaikaan, voi sitä myös harrastaa syksyllä, keväällä ja talvellakin sulassa vesistössä. Siinä missä lämpimällä säällä erityisesti auringon säteily täytyy ottaa huomioon, kylmällä säällä on äärimmäisen tärkeää hallita oikeanlainen kerrospukeutuminen. Viileällä tai kylmällä ilmalla kerrospukeutumiseen kannattaa panostaa ja valita joko lyhythihainen tai pitkähihainen märkäpuku, mikäli sellainen on saatavilla.
Vesille lähdettäessä on erittäin tärkeää, että vaatetus on sekä veden- että tuulenpitävä. Märkäpukua käy korvaamaan mikä tahansa muu vedenpitävä varustus. Alimmaiseksi kerrokseksi voi valita esimerkiksi Dri Fit -malliset alusvaatteet tai pitkät alushousut, jotka imevät tehokkaasti hikeä ja kosteutta ja pitävät vaatteet kuivina. Päällimmäiseksi kerrokseksi suositellaan vedenpitävää hupullista melontatakkia ja melontahansikkaita. Jalkoihin taas mitä tahansa lämpimiä ja vedenpitäviä kenkiä, jos nimenomaan melontaan tarkoitettua saappaita ei ole saatavilla.