Suppaus on uusi muotilaji

Suppaus on uusi muotilaji

Suppaus on uusi, rauhallinen melontalaji, joka sopii erinomaisesti koko perheelle. Sup-lauta muistuttaa pitkää surflautaa, jolla melot rauhallisesti joko istualtasi, polviltasi tai seisten. Laudat kannattavat yli 200 kg painoa ja ne ovat kestäviä, Lue lisää»

Melonta ja soutu

Melonta ja soutu

monille soututapahtumista muodostuu perinne, joiden aikana voi tutustua uusiin ihmisiin ja pitää yllä jo olevia suhteita. Soututapahtumia on erilaisia, joten kaikille löytyy kyllä jotain. On olemassa retkisoutuja, jolloin monet työ-, sukulais- ja Lue lisää»

Kanootti vai kajakki

Kanootti vai kajakki

Oletko oikea erämaan matkailija? Tykkäätkö melomisesta ja rauhallisesta menosta? Kenties kalastat ja tykkäät kruisailla jokia pitkin luonnosta nauttien. Kanootti on hyvin yksinkertainen ja miellyttävä kulkupeli. Sitä melotaan yksilapaisella melalla. Alunperin kanootti on Lue lisää»

Melontakurssit

Melontakurssit

Jos olet kova melomaan ja nautit luonnon rauhasta kajakilla edetessä, sinun kannattaa opetella melonnan perustaidot. Perustaitoihin liittyy muun muassa eskimokäännöksen oppiminen. eskimokäännös on vaativa temppu, sillä sen joutuu suorittamaan pää veden alla. Lue lisää»

Melontareitit

Melontareitit

Saimaalta löytyy upeita reittejä myös melojille. Sekä aloittelevat, että kokeneemmatkin melojat pääsevät seikkailemaan useille eri reiteille järviin ja kapeikkoihin. Voit tutustua näihin alueisiin itsenäisesti, mutta oppaan kanssa pääset parhaaseen tunnelmaan. Pien-Saimaa sopii Lue lisää»

 

Ensimmäistä kertaa kajakilla vesille? Näin valmistaudut oikein!

Kajakilla melonta on monelle uusi laji. Onneksi se ei vaadi huippukuntoa taikka ammattimaista osaamista, sillä myös täysin untuvikko voi lähteä turvallisesti vesille tietysti aina silloin, kun mukana on joku, joka osaa opastaa kajakin käytössä. Yksin ei koskaan tulisi lähteä vesille, sillä hätätilanteessa avun tulee olla lähellä. Kajakkia on suhteellisen helppoa ohjata ja aluksi riittää, että osaa meloa. Kajakilla melonta eroaa kuitenkin hieman perinteisestä veneilystä, joten siihen kannattaa varustautua hieman eri tavalla.

Pukeutuminen

Oli kyseessä sitten lyhyt tai pitempi reissu, melontaan kannattaa aina pukeutua niin, kuin jossain vaiheessa matkaa joutuisi veden varaan. Vaikka kajakki ei onneksi aivan jokaisesta aallosta kaadu, on todennäköisempää, että veden varaan joudutaan kajakilla, kuin esimerkiksi tavallisella veneellä. Kuten aina vesillä liikuttaessa, melontaliivi on pukeutumisen ehdoton ykkönen, eikä sitä saa jättää pois missään tilanteessa. Liivit tulee aina sijoittaa muiden vaatteiden päälle. Mukaan kannattaa myös varata varavaatteet, jos käy niin hassusti, että kajakki kaatuu. Älä ota vesille mukaan puhelinta tai muita arvoesineitä, ellei sinulla ole vesitiivistä varustepussia, jonne voit varavaatteiden lisäksi sujauttaa muut arvotavarat.

Pukeudu melontaretkeen lämpimästi, vaikka ulkona olisi lämmin. Kastuminen ja hieman kovempi tuuli voivat nimittäin yllättäen tehdä matkasta varsin jäätävän. Varaa mukaan myös hattu tai lippalakki ja aurinkolasit, jos aurinko paistaa. Paljaat kädet tulisi rasvata aurinkovoiteella, sillä vesi heijastaa auringonvaloa tuplasti ja iho voi palaa, vaikka aurinko ei tuntuisikaan polttavalta. Silmälasien tilalle kannattaa varata monitehopiilolinssit, jotta kostuneita tai huurteisia laseja ei tarvitse pysähtyä jokaisessa mutkassa putsaamaan ja näkökenttä pysyy aina tarkkana. Piilolinssit voivat osoittautua kätevämmiksi myös veden varaan joutuessa, jolloin veteen tippuneita laseja ei sen kummemmin tarvitse etsiä.

Sää, reitti ja turvallisuus

Pukeutuminen riippuu paljolti vallitsevasta säästä ja siksi sääkarttaa kannattaakin seurata jo muutamaa päivää ennen ja vielä samana aamunakin hyvin tarkkaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että melottaessa tuuli ja veden virtaukset voivat vaikuttaa huomattavasti kajakin suorituskykyyn; kuten kaikki jo tietävät, melonta vastatuuleen on raskasta, mutta kajakilla liikuttaessa vastatuulta kinkkisempi tapaus on voimakas sivutuuli, joka voi ääritapauksissa kaataa kajakin. Todella kovassa tuulessa ei siis kannata lähteä vesille, mutta heikko tuuli ei kajakilla etenemistä haittaa, vaikkakin, kuten yllä jo mainittiin, aina kannattaa toki varautua siihen, että kastutaan!

Sään lisäksi melojan kannattaa aina ottaa valmistautumisessaan huomioon reitin pituus. Jos kyseessä on lähirannalla harjoittelu, ei mukaan tarvitse ottaa syötävää ja lämpimällä säällä vesipullo riittää nestetasapainon ylläpitämiseen. Jos kyseessä on jo muutaman kerran vesillä liikkunut meloja ja normaalia pitempi reitti, liikunnan lomassa tulisi nesteytyksen lisäksi huolehtia energiasta. Muutaman tunnin melontaretkelle riittää esimerkiksi energiapatukka, pitemmille retkille energiaa kannattaa tankata runsaasti jo ennen vesille lähtöä. Loistavia hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi tumma leipä, peruna, pasta, riisit ja keksit.

Vaikka yllä listattujen neuvojen avulla pääsee jo pitkälle, tulisi vedellä liikkumiseen valmistautua aina perinpohjaisesti. Aloitteleva ja kokematon meloja voi käytöksellään aiheuttaa vaaratilanteita sekä itselleen että muille, ja siksi oppaan neuvoja ja käskyjä tulisi aina noudattaa. Kohtalaisella uimataidolla, rauhallisuudella ja selvällä päällä pääsee onneksi jo pitkälle!

Kajakin kyydissä kohti upeita mökkimaisemia!

Mökkikansa

Suomalaisten on monissa yhteyksissä todettu olevan erityisen innokkaita mökkeilijöitä, ja kun hetken aikaa kuuntelee vaikkapa työkavereiden kesälomasuunnitelmia, saattaa huomata, että monen suunnitelmissa vilahtelee sana “mökki”. Etenkin kaupungeissa elävien suomalaisten mieli tuntuu halajavan oman mökin rauhaan – ja oman puuttuessa myöskin vuokramökki käy.

Erään tutkimuksen mukaan suomalaiset mökkeilevät keskimäärin 79 päivää vuosittain. Kun päiviä on vuodessa yhteensä 365, on 79 päivää tästä melkoisen suuri osuus! Osa, etenkin nuorista, on kuitenkin sitä mieltä, että mökillä tulee helposti tylsää. Tällöin yksi hyvä vaihtoehto on harkita oman kajakin hankkimista. Kajakki nimittäin tarjoaa rentouttavaa tekemistä pidemmänkin mökkiloman ajaksi! Kerromme tässä artikkelissa lisää siitä, kuinka innokas tai uutta tekemistä kaipaava mökkeilijä voi löytää aivan uudenlaisen intohimon melomisharrastuksesta.

Mikä on kajakki?

Kajakeiksi kutsutaan pitkiä, kapeita ja matalia vesikulkuneuvoja, jotka liikkuvat melan voimalla. Kajakkimelassa on kaksi lapaa. Tämän lisäksi kajakissa on umpinainen kansi, mikä erottaa kajakin ja avokanootin. Kajakissa meloja istuu hänelle varatussa istuinaukossa, ja yleensä tämä aukko suljetaan käyttämällä vesitiivistä aukkopeitettä. Olet ehkä tottunut soutamaan soutuveneessä siten, että istut selkä menosuuntaan. Kajakissa kuitenkin istutaan siten, että meloja katsoo suoraan menosuuntaan. On olemassa myös kahdelle melojalle tarkoitettuja kajakkeja eli kaksikoita.

Eskimot käyttivät aikoinaan kajakkeja pyytäessään hylkeitä. Itse asiassa jopa heidän kajakkinsa oli rakennettu hylkeennahasta, joka oli pingotettu puisen kehikon päälle.

Melonta on hyvää ja rentouttavaa liikuntaa, joka sopii hyvin mökkeilyaktiviteetiksi

Suomalaisten eräs ominaislaatuinen ja hieman erikoinenkin piirre on se, että monet tykkäävät lomallaan paeta mökille kauas arjesta, aivan toisenlaisiin rentouttaviin maisemiin. Osa suomalaisista käyttää koko lomansa mökkeilyyn. Moni myös haluaa rakentaa itselleen ihkaoman mökin. Silloin hyvät ja asiantuntevat rakennusalan verkkokaupat, kuten byggmax, ovat kultaakin kalliimpia kohteita laadukkaiden materiaalien hankkimiseksi ja hyvän lopputuloksen takaamiseksi, sijaitsipa mökki missä päin tahansa.

Koska mökeiltä haetaan rentoutumista ja koska suuri osa suomalaisten mökeistä sijaitsee lähellä vesistöjä, on kajakkimelonnalla jo vakiintunut paikkansa suomalaisten mökkeilykulttuurissa. Mikäpä olisikaan rennompaa kuin melominen kohti upeita mökkimaisemia ja auringonlaskua Lisäksi kajakkimelonta on hyvää liikuntaa!

Kajakki tarkoituksen mukaan

On tärkeää valita omaan käyttötarkoitukseen sopivin kajakkimalli. Jos olet lähdössä pitkälle melontamatkalle, on retkikajakki hyvä valinta. Se ei ehkä ole nopein kajakkimalli, mutta tähän kajakkiin mahtuu mukaan myös retkellä tarvittavia varusteita. Retkikajakin pituus on viiden metrin tietämillä, ja leveydeltään se on noin 54-60 senttimetrin levyinen. Retkikajakilla on hyvä lähteä tutustumaan mökin lähivesistöistä hieman kauemmaksikin.

Jos suuntaat järven sijaan merelle, on merikajakki hyvä valinta, sillä se on suunniteltu pärjäämään meren aallokoissa. Tämä kajakkityyppi pystyy pitämään erityisen hyvin suuntansa, vaikka merellä olisi aallokkoakin. Kyseessä onkin meriolosuhteisiin tarkoitettu retkikajakki. Pituudeltaan merikajakki on suunnilleen 5-5,8 metrin pituinen. Leveydeltään se on 52 cm – 60 cm.

Monet hakevat mökkeilystä myös parisuhdeaikaa oman kumppanin kanssa, sekä tilaisuutta kohentaa omaa parisuhdetta yhdessä tekemällä ja kokemalla. Kahdelle melojalle tarkoitettu kajakki voi olla erinomainen vaihtoehto tilanteessa, jossa on tarkoitus parantaa pariskunnan yhteistoimintaa ja luoda yhteistä, mielekästä tekemistä. Pariskunnan yhteiset melontaretket voivat myös osoittaa, että uusi tekeminen voi tuoda parisuhteeseen aivan uutta kipinää!

Opas oikeanlaiseen vaatetukseen vesillä

Kajakiksi kutsutaan kapeaa perinteisen veneen tapaista virtaviivaista vesikulkuneuvoa. Lajia tuntemattomat saattavat sekoittaa kajakin helposti kanoottiin, mutta näillä kahdella on kuitenkin eronsa. Molemmat kulkuneuvot ovat erittäin kevyitä veneitä, joita voidaan soutaa niin järvessä, merellä kuin joellakin. Muista veneistä poiketen kajakeissa ja kanooteissa ei käytetä koskaan moottoria, vaan niitä kuljetetaan aina käsivoimin.

Kanootit ovat rakenteeltaan hiukan vankempia kuin kajakit ja sopivat erinomaisesti usean ihmisten kuljettamiseen. Kajakit taas ovat kevyempiä ja virtaviivaisempia, ja kajakkia soudetaan usein pelkästään yhden melojan toimesta. Siinä missä kanoottia käytetään paljon luontoaktiviteeteissa, kajakki soveltuu paremmin nopeampaan liikkumiseen vesillä. Kuten esimerkiksi kilpamelontaan ja koskimelontaan. Lisäksi kanootissa meloja istuu joko penkillä tai polvillaan, kajakissa puolestaan istutaan veneen pohjalla jalat suorina ja eteenpäin ojennettuina.

Ennen aikaan sekä kajakki että kanootti olivat erittäin tärkeitä liikkumisvälineitä kuljettaessa paikasta toiseen. Etenkin inuiittien ja muiden kylmien alueiden, sekä Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden keskuudessa. Sana kajakki tuleekin grönlantilaisten alkuperäisasukkaiden sanasta “qajaq”. Kajakilla liikkuminen on tänä päivänä varsin suosittu harrastus ja sitä käytetään myös kalastamiseen ja urheiluun. Kuten missä tahansa luonnossa harrastettavassa lajissa, myös kajakilla liikuttaessa kannattaa varautua oikeanlaisella vaatetuksella, sillä vääränlainen vaatetus saattaa helposti pilata erinomaisesti alkaneen kajakkimatkan. Seuraavaksi listaamme muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon kajakkimatkaan valmistautuessa.

Oli kyseessä sitten oma kesämökin ranta tai ulkomaan matka vaikkapa Kanadan, Norjan tai Yhdysvaltojen upeisiin melontamaisemiin, ennen vesille lähtöä on aina tärkeää tarkistaa vallitseva säätila. Me suomalaiset olemme tottuneet kylmään ilmastoon, joten osaamme varustautua varsin erinomaisesti viileämmällä säällä vesillä liikkumiseen. Mutta lämpimälläkin säällä on erittäin tärkeää huomioida varsinkin tuulen ja sateen mahdollisuus. Pitkähihainen paita ja kokopitkät housut voivat olla tällöin hyvä vaihtoehto, etenkin jos tuuli on kova. Kovalla tuulella kajakilla liikuttaessa melojan kädet ja alavartalo kastuvat lähes varmasti ja varsinkin paikallaan pysyvät jalat kylmettyvät helposti.

Kuumalla säällä monelle saattaisi tulla mieleen lähteä vesille pelkissä sandaaleissa, mutta kajakilla liikuttaessa sandaalit ovat erittäin huono valinta jaloille. Huolehdi siis, että jalkaan eksyvät vedenpitävät umpinaiset kengät. Kesällä ei kannata Suomen järvimaisemissakaan unohtaa aurinkorasvaa, sillä vesi heijastaa UV-säteilyä jopa kaksinkertaisen määrän tavalliseen maaperään verrattuna. Pilvisellä säälläkin lähes 80 prosenttia auringon säteilystä läpäisee pilvikerroksen.

Myös pään peittäminen hatulla tai lippalakilla voi olla hyvä idea auringonpistoksen ja pahoinvoinnin välttämiseksi. Mikäli vesistölle lähdetään nuorison kanssa, kannattaa pitää huoli siitä, että myös heidän varustuksensa on asianmukainen. Moni nuori ei rusketusta havitellessaan välttämättä ymmärrä, että bikinit tai pelkät uimashortsit eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto pidemmillä kajakkimatkoilla. Valikoivallekin nuorelle löytyy kätevästi https://kidsbrandstore.fi/ -sivustolta laadukkaita ja tyylikkäitä merkkivaatteita.

Kylmällä säällä

Vaikka kajakilla liikkuminen on suosituinta kesäaikaan, voi sitä myös harrastaa syksyllä, keväällä ja talvellakin sulassa vesistössä. Siinä missä lämpimällä säällä erityisesti auringon säteily täytyy ottaa huomioon, kylmällä säällä on äärimmäisen tärkeää hallita oikeanlainen kerrospukeutuminen. Viileällä tai kylmällä ilmalla kerrospukeutumiseen kannattaa panostaa ja valita joko lyhythihainen tai pitkähihainen märkäpuku, mikäli sellainen on saatavilla.

Vesille lähdettäessä on erittäin tärkeää, että vaatetus on sekä veden- että tuulenpitävä. Märkäpukua käy korvaamaan mikä tahansa muu vedenpitävä varustus. Alimmaiseksi kerrokseksi voi valita esimerkiksi Dri Fit -malliset alusvaatteet tai pitkät alushousut, jotka imevät tehokkaasti hikeä ja kosteutta ja pitävät vaatteet kuivina. Päällimmäiseksi kerrokseksi suositellaan vedenpitävää hupullista melontatakkia ja melontahansikkaita. Jalkoihin taas mitä tahansa lämpimiä ja vedenpitäviä kenkiä, jos nimenomaan melontaan tarkoitettua saappaita ei ole saatavilla.

Suppaus on uusi muotilaji

Suppaus on uusi, rauhallinen melontalaji, joka sopii erinomaisesti koko perheelle. Sup-lauta muistuttaa pitkää surflautaa, jolla melot rauhallisesti joko istualtasi, polviltasi tai seisten. Laudat kannattavat yli 200 kg painoa ja ne ovat kestäviä, tasapainoisia sekä vakaita. Suppailla voi niin mökkirannassa, yleisellä rannalla tai melontareitillä – sekä järvellä, joella että merellä. Voit harrastaa suppausta yksin tai yhdessä, sillä suppaus sopii yhteiseksi aktiviteetiksi sekä pienille että suurille ryhmille kuten polttari- tai työporukoille. Monipuolisuutensa vuoksi suppaus onkin noussut uudeksi muotilajiksi, jolla on paljon tyytyväisiä harrastajia. Aloittelijaystävällinen suppaus ei vaadi sinulta mitään ennakkotietoja tai taitoja, vaan pääset suppailusta jyvälle heti laudalle astuttuasi.

Suppailu on tehokasta liikuntaa luonnossa

Kuten muutkin melontalajit, myös suppailu on tehokasta liikuntaa luonnon keskellä. Suppailu on erinomaista tasapainoharjoittelua ja meloessasi sup-laudalla veden yli treenaat huomaamatta koko kroppaasi. Suppailu sopii sulan veden aikana erinomaisesti treenimuodoksi myös kuntoilijalle olematta kuitenkaanRauhallinen suppailu hellii kehoa ja mieltä liian raskasta niille, jotka haluavat vain pitää peruskunnostaan huolta. Kalorien kulutukseltaan rento melominen sup-laudalla vastaa reipasta kävelyä, kun taas reipas matkasuppailu vastaa treeniteholtaan juoksua. Suppaus tekee hyvää keskivartalolle, sillä tasapainoilu laudalla treenaa erityisesti syviä keskivartalon lihaksia. Se vaikuttaa edullisesti myös muihin lihasryhmiin, varsinkin reisilihakset pääsevät tehokkaaseen treeniin polvillaan melottaessa. Treenin tehoon vaikuttaa myös valitsemasi ympäristö: kevyt iltamelonta kauniina ja tyynenä kesäiltana rauhoittaa mieltä, kun taas reipas matkamelonta tuulisena päivänä treenaa myös vartaloa.

Retkeile luonnossa ja nauti rauhasta

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä ja tarjoaa elämyksiä kerta kerran jälkeen uudelleen. Melominen sup-laudalla on loistava valinta luontoretkelle, kun haluat liikkua rauhassa luontoa häiritsemättä. Hiljaisena melontalajina suppailu ei häiritse alueen eläimistöä, joten voit tutustua Suomen upeaan luontoon lähietäisyydeltä. Sulan veden aikaan voit retkeillä suppailemalla kaikissa vesistöissä, niin joissa, järvissä kuin merelläkin. Hyviä suppausreittejä löydät kaikkialta: lähijärvi tai joki voi tarjota upean elämyksen, kun lähdet tutustumaan siihen uudesta näkökulmasta suppailemalla. Kun taitosi ovat karttuneet voit suppailla myös esimerkiksi melontareiteillä, joita on hyvin merkittynä läpi koko Suomen. Löydät toinen toistaan upeampia reittejä aina Uudeltamaalta pohjoisimpaan Lappiin asti, ja voit suunnitella retkestäsi vaikka koko viikonlopun mittaisen.

 

Melonta ja soutu

monille soututapahtumista muodostuu perinne, joiden aikana voi tutustua uusiin ihmisiin ja pitää yllä jo olevia suhteita. Soututapahtumia on erilaisia, joten kaikille löytyy kyllä jotain. On olemassa retkisoutuja, jolloin monet työ-, sukulais- ja kaveriporukat pääsevät ottamaan osaa. Urheiluseurat ja yhdistyksetkin voivat tulla mukaan harrastamaan. Näissä soututapahtumissa on tarkoitus tiivistää porukan yhteishenkeä. Suomessa pääset soututapahtumiin muun muassa Iisalmessa, Joensuussa Vaala-Oulussa ja Valamo-Säynämössä. Ulkomailla, Italian Venetsiassakin järjestetään soututapahtumia, joten voit hyvin suunnata sinne porukalla. Venetsian soututapahtumassa on mukana yli 2100 erilaista venettä aina gondoleista kanootteihin. Miten olisi tehdä retki Italiaan joka vuosi perheen ja ystävien kesken? Ei kuullosta yhtään hullummalta, vai kuinka?

Intiaanikanootit sopivat lapsiperheille

Vaellukset ovat perheiden keskuudessa aika kova juttu. Lapset saavat raitista ilmaa ja ulkoilu perheen kesken on myös erittäin mukavaa. Melontaretkeily on hyvä vaihtoehto koska niin kaikki varusteet saadaan kätevästi kuljetettua. Perheille Intiaanikanootit ovat hyvä valinta, koska lapset voivat istua erillisillä istuimilla kanootin pohjalla ja nauttia seikkailuista. Toki voit myös kajakillakin kuljettaa lasta jos otat käyttöön kajakkikaksikon. Niissä lapsi voi istua kajakin etuaukossa kun taas aikuinen istuu taakse. Vanhemman on näin helppo pitää lasta silmällä ja ohjeistaa tätä tarvittaessa. Lapsi voi myös osallistua melomiseen, pienemmällä ja kevyemmällä kajakkimelalla. Tämä antaa lapselle tekemistä ja kehittää tämän lihaksistoa. Yöunet maistuvat varmasti mukavasti leirialueella. Lyhyet matkat kanootissa, kajakissa tai veneessä menee hyvin lasten kanssa, kunhan muistaa rantautua välillä. Jos perhe harrastaa yhdessä, kannattaa lapset opettaa jo pienestä pitäen toimimaan oikein veden ääressä. Se onnistuu helposti ja hauskasti erilaisten leikkien yhteydessä. Ja vanhempien tulisi myös keskustella tärkeistä asioista lastensa kanssa. Vesileikkeihin tarvitaan tietysti erilaiset lelut. Lekmer.fi tarjoaa laajan valikoiman erilaisia leluja kaikkiin leikkeihin, niin veden ääressä kuin myös kuivalla maalla.

Outdoor shoots of rowing team exercise on the Danube river. Shallow DOF. Developed from RAW; retouched with special care and attention; Small amount of grain added for best final impression. Adobe RGB color profile.

Tehokasta liikuntaa soutaen

Urheilu on hyvin monipuolinen harrastus, sillä voit vakkapa hölkätä, kävellä, pyöräillä tai harrastaa leuanvetoa. Se on myös hyödyllistä, sillä lihaksesi vahvistuvat siinä aina sitä mukaan kuin liikut. Soutaminen on useita lihasalueita vahvistava liikuntamuoto. soutaminen pitää hyvässä kunnossa ja sopii kaikenikäisille. Kestävyys kehittyy ja suuret lihasryhmät vahvistuvat. Soutamista voi harrastaa myös sisätiloissa. Se onkin erinomainen harjoitus oikein tehtynä kuntosalilla. Netistä löydät useita ohjeita oikeanlaiseen soututekniikkaan. Soututekniikka perustuu tehokkaaseen jalkojen käyttöön, jolloin vetoihin tulee pituutta ja nopeutta. Muuten soutu on rauhallista. Perinteisessä soutamisessa istutaan selkä menosuuntaan päin ja pitkien, tasaisten liikesarjojen kanssa viedään venettä eteenpäin. Soutaessa airot ovat enemmän tai vähemmän yhteydessä veneeseen. Melonta eroaa siinä, että mela on irrallaan aluksesta ja melojan omien käsien varassa. Turvallisuuskin on tärkeää ja sinun kannattaa vähintään osata uida, jos olet lähdössä vesille. Melontaseurojen järjestämät kurssitkin kannattaa käydä, koska niissä oppii oikeanlaiset tekniikat melomiseen ja myös niksit hengissä pysymiseen. Turvallinen ja varma oppimisympäristö on myös lasten mieleen.

Kanootti vai kajakki

Oletko oikea erämaan matkailija? Tykkäätkö melomisesta ja rauhallisesta menosta? Kenties kalastat ja tykkäät kruisailla jokia pitkin luonnosta nauttien. Kanootti on hyvin yksinkertainen ja miellyttävä kulkupeli. Sitä melotaan yksilapaisella melalla. Alunperin kanootti on tarkoitettu joille ja järville, joissa sitä on käytetty ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen. Se on tukeva ja sopii erittäin hyvin myös aloittelijoille. Entäs kajakki sitten? Kanootti ja kajakki ovat osittain synonyymeja. Kajakki nimittäin on kannellinen kanootti. Kajakki on enemmänkin tarkoitettu arktisille vesille metsästykseen ja kalastukseen. Kajakkeja löytyy myös kilpailuihin, kuntoiluun ja retkeilyyn. Kanootit taas mielletään enemmänkin aloittelijoille. Joten minkä sinä valitsisit?

Tekniikka ja turvallisuus tutuksi peruskurssin avulla

Peruskurssi kannattaa suorittaa ennen vesille lähtöä, ettei pääse tapahtumaan vahinkoa retken tai harrastuksen parissa. Kajakin kiikkeryyden takia voi olla hyvä myös tutustua siihen, miten pääsee taas oikomaan itsensä, jos kajakki pyörähtää ympäri. Melontakurssit on hyvä tapa myös päästä melonnassa alkuun. Kurssit auttavat sinua pääsemään eroon pystyssä pysymisen pelosta. Koska ihmiset ovat maapallon päällä elelleet jo niin kauan, 1998-10-tema-canoeei välttämättä kaikki luonnostaan osaa meloa. Kajakit ja kanootit yleensä pidetään ulkopuolisena esineenä, mikä voi tuottaa pienimuotoisia vaikeuksia melonnan oppimisessa. Mutta mitä enemmän sitä harjoittelee sitä paremmaksi sitä tulee, ja sitä vauhdikkaammin sillä pääsee eteenpäin! Melonta on kaikille erilainen kokemus. Muutamille se voi olla fyysinen harjoitus, joillekin se voi olla enemmänkin filosofinen ulottuvuus. Jotkut saattavat verrata melontaa itämaisiin budo-lajeihin tai jopa joogaan. Jotkut ihmiset ovat myös verranneet melontaa sauvakävelyyn ja kestävyysjuoksuun. Jos pidät hiihtämisestä, voi melonta olla vaihtoehto korvaamaan sen. Kun kuitenkin lähdet vesille, muista ottaa oikeat melontavarusteet. Pakollisiin melontavarusteisiin kuuluu melat, melontaliivit sekä tietysti kajakkiin aukkopeite. Koskessa meloessa tarvitaan myös ehdottomasti kypärä.

Kanootti sopii aloittelijalle ja kalastajille

Kanootti on noin viisi metriä pitkä ja 90 senttiä leveä, tasapohjainen ja tukeva menopeli. Sillä voi myös surffata merellä, mutta mieluiten rannikon tuntumassa. Kanoottiin on helppo astua ja sieltä on helppo myös poistua. Jos omistat kanootin ja olet lähdössä retkelle, pakkaat sen kätevästi mukaan auton katolle. Avokanootit ovat erinomaisia retkeilyihin, joki- ja koskimelontaan. Kanoottia ohjataan yksilapaisella melalla. Kanootin vahvuuksia ovat monipuolisuus, käyttömukavuus sekä niiden suuri kantavuus. Pystyt kehittämään omaa melontaasi myös kanootilla liikkuessa, ihan samalla tavalla kuin kajakissakin. Jos avokanootti ei sano sinulle mitään, mutta kenties termi intiaanikanootti niin tiedä, että kyseinen nimitys juontaa amerikan alkuperäiskansoilta. Koska kanootti on tukeva ja sen kantavuus on hyvä, voi siihen huoletta pakata mukaan tavaraa. Reput, teltat, rinkat ja muut kulkeutuvat kätevästi yhdeltä retkipaikalta toiselle. Kanoottiin voi ottaa mukaan myös ongen tai virvelin jos satut olemaan kalastusmiehiä. Saat näin pyydystettyä itsellesi ja retkikunnalle päivällistä. Ole kuitenkin varovainen kun taistelet kalaa kanoottiin ylös, jotta et keikahda nurin. Ulkoilessa kannattaa muutenkin pitää huolta turvallisuudestaan.

 

Melontakurssit

Jos olet kova melomaan ja nautit luonnon rauhasta kajakilla edetessä, sinun kannattaa opetella melonnan perustaidot. Perustaitoihin liittyy muun muassa eskimokäännöksen oppiminen. eskimokäännös on vaativa temppu, sillä sen joutuu suorittamaan pää veden alla. Se on kuitenkin teknisesti hyvin yksinkertainen temppu. Sen oppii kuka tahansa – jotkut nopeammin, jotkut hitaammin. Harjoittelun avulla se voi pelastaa sinut kiperästäkin tilanteesta. Kursseilla opit tarvittavan tekniikan turvallisessa ympäristössä. Opit pidättämään hengitystä veden alla, oikean lantioliikkeen, miten uidaan kajakin sisällä istuen ja muuta hyödyllistä. Mutta kuten kaikkea uutta opittavaa, myös eskimokäännöstä tulee harjoitella usein ja riittävästi. Vain harjoittelemalla saat oikean tuntuman käännökseen ja pystyt varmemmin suorittamaan eskimokäännöksen, jos kajakkisi sattuisi kaatumaan. Tästä huolimatta voi olla hetkiä, jolloin joudut kaikesta harjoittelusta ja tiedosta huolimatta uimaan.

Kajakki on hyvä menopeli eräretkillä

Portrait of happy senior paddling kayak in the lake with man supporting from behind. Mature couple enjoying a day at the lake.

Peruskajakki on noin 2,5-3,5 metriä pitkä ja noin 60-65 senttiä leveä. Se on suhteellisen kevyt kannettava, ja kajakin tilavuus on tyypillisesti jotakuinkin 250 litraa. Tämä peruskajakki sopiikin erittäin hyvin kotimaisiin koskiin ja viikonloppuretkeilyyn. Ulkoilu ja eräretket ovat monille ihmisille tapa päästä eroon kaupungin stressaavasta arjesta. Monille melonta on miellyttävä harrastus, josta nautitaan yksin, yhdessä kavereiden tai perheen kanssa. Vaelluksille voidaan ottaa mukaan oma kajakki ja edetä vesillä leppoisasti. Vaelluksille ja muille eräretkille kannattaa varustautua oikein. Jos kyse on vain patikkamatkasta, joka huipentuu kajakkimatkaan koskea pitkin, et välttämättä tarvitse suuria reppuja tai rinkkoja mukaasi. Kaikissa koskikajakeissa pitäisi suositusten mukaan olla myös levymäinen jalkatuki, joka estää sinun jalkojasi lipsumasta kajakin keulaan. Hyvät kengät antavat vielä ylimääräistä pitoa tässäkin. Älä siis aikaile, vaan hanki kaikki kengät netistä jokaiseen tarpeeseen elämysmatkaasi ajatellen. Muita hyviä varusteita, jotka kannattaa pitää korvan takana, on kajakkiin sopiva räikkäpenkki, pehmustetut reisituet ja lantiotoppaukset. Kysy kuitenkin asiantuntijalta, joka pystyy auttamaan sinua valitsemaan omiin tarpeisiisi sopivan menopelin.

Elämysmatkat ja safarit porukalla tai yksin

Kun ensin osataan kaikki tarpeellinen, kuten eskimokäännökset ja muut tavat pysyä varmasti pinnalla, voidaan lähteä melomaan pitkin jokia ja järviä. melonta voi olla tulevaisuuden elämysmatkailuvaltti, koska pääset kosketuksiin luonnon kanssa aivan uudella tavalla. Kaupungistumisen takia luontoon pääseminen tulee olemaan monille omanlaisensa elämys. Arjen huolet ja stressi lipuvat ohi virtaavan veden mukana menojaan, kun kajakki lipuu pinnan halki eteenpäin. Pääset lataamaan patterisi luontoäidin helmassa, täyttämään keuhkosi puhtaalla ilmalla ja ehkä jopa näkemään jonkin metsänelävän. Jos et halua lähteä yksin matkaan, voit aina osallistua safarille ja ottaa kaverisi tai perheesi mukaan. Esimerkiksi Tiilikanjoella Älänteellä on melontasafari, jolle voivat osallistua niin aikuiset kuin lapsetkin. Nurmijoella taas on mahdollisuus osallistua koskimelontaan. Koskimelonta on toki tarkoitettu vain aikuisille. Safarien pituudet vaihtelevat parista tunnista aina kuuteen tuntiin asti. Se on mukava muiden kanssa jaettava hetki ulkona. Perheet ja ystäväporukat saavat nauttia toistensa seurasta, ja ovathan elämysmatkat mukavia muisteltavia sitten myöhemmin kotona. Joten jos kiinnostusta löytyy ja luonto viehättää, niin ei muuta kuin matkaan!

Melontareitit

Saimaalta löytyy upeita reittejä myös melojille. Sekä aloittelevat, että kokeneemmatkin melojat pääsevät seikkailemaan useille eri reiteille järviin ja kapeikkoihin. Voit tutustua näihin alueisiin itsenäisesti, mutta oppaan kanssa pääset parhaaseen tunnelmaan. Pien-Saimaa sopii erittäin hyvin päivämelontaretkien kohteeksi ja tämän reitin varrella onkin useita rantautumispaikkoja. Saimaa on siitä ystävällinen melontaympäristö, että sieltä löytyy useita eri rantautumispaikkoja tauon pitämiseen. Ruuhonsarvet on vierasvenesatama, jossa voit grillata ja saunoa ja nauttia luonnon rauhasta. Rastiniemessä on uimaranta ja nuotiopaikka. Ilkonsaari koostuu kahdesta retkisatamasta. Satamosaaressa on puolestaan sauna ja grilli. Ruohosaaresta löytyvät laavu, nuotio sekä hiekkaranta. Karhusaaressa taas on laavu ja tulisija. Joten kaikille löytyy kyllä jotain.

Melontareitit tuovat sinut lähelle luontoa

Jos rakastat ulkoilua, voit harrastaa melomista ja retkeilyä Uudellamaallakin. Tuntemattomia reittejä varten ovat kartat. Melontakartta valottaa reittejä Uudellamaalla aina helposta keskivaikeaan. Reittien pituudet vaihtelevat 5-70 kilometrin välillä. Joillakin reiteillä tulee vietettyä useampi päivä, kuten esimerkiksi Helsinki – Porvoon merimelontareitillä. Reitti on keskivaikea ja kestää noin 1-5 päivää. Kyseinen reitti ei sovi aivan sea_kayakaloittelijoille, ja sääolosuhteet tulee ottaa huomioon, koska ne voivat tehdä helposta reitistä yhtäkkiä vaikean. Mäntsälä – Porvoo reitti on myös keskivaikea, mutta pääset tutustumaan Mustijokea reunustavaan maalaismaisemaan aivan uudella tavalla. Tämä reitti sopii hyvin koko perheen päivämelontaan. Muistakaa kuitenkin tutustua reittiin ennen kuin lähdette melomaan, jotta voitte varmistua omista taidoista ja kunnosta eri reittiosuuksia varten. Helpoimman melontareitin tarjoaa Lohjanjärvi. Ympärillä on rikas ja monipuolinen luonto sekä runsaat lehdot. Reitillä on useita järviä ja paljon suojaisia jokisuistoja. Lohjanjärvi sopii hyvin viikonloppuretkiin ja myös muutaman tunnin kestoisiin kokeiluretkiin. Joten jos luonto on lähellä sydäntä, ja haluat nauttia rauhasta, kannattaa melontaa harkita harrastukseksi. Se on upea tapa kohda luonto aivan uudella tasolla.

Wanha Witosen melontareitti sopii kaikille

Wanha Witonen on melontareitti, joka sopii kaikenkuntoisille ja -ikäisille melojille sekä soutajille. Kuitenkin ennenkuin lähdetään seikkailemaan reitille, kannattaa harjoitella rauhallisilla järviosuuksilla ensin. Koskia ympäröivät helpot ja lyhyet kantoreitit, joiden avulla voi välttää koskenlaskut mikäli ne eivät ole sinun juttusi. Vedenkorkeus kun saa koskien luonteet vaihtelemaan suuresti. Tulvien aikana ne ovat vauhdikkaita, kun taas kesäisin ne ovat rauhallisia virtapaikkoja. Wanha Witonen alkaa Petäjävedeltä ja ulottuu Arvajalle asti. Reitin varrella on erämaaluontoa ja kulttuurimaisemaa, josta voi nauttia retken aikana. Tämä reitti koostuu pienistä järvistä, koskista ja joista. Reitin kokonaisuuspituus on 75 kilometriä, mutta sinun ei tarvitse mennä koko melontareittiä läpi. Reitin varrella on useita lyhyempiä osuuksia, joista voi nauttia kaikessa rauhassa. Tiesitkö muuten, että Wanhan Witosen melontareitillä on hauska tarina? Sanotaan, että reitti on saanut nimensä vuonna 1909 käyttöönotetusta viidenmarkan setelistä, jonka on suunnitellut Eliel Saarinen. Setelissä oleva järvimaisema on maalattu Rasuanniemestä. Kuka olisi uskonut, että nimellä on tekemistä vanhan ajan markkojen kanssa?